غذاهای این ناحیه از آذربایجان همیشه از نظر طعم و مزه از معروف ترین ها بوده، شما را با غذاهای سنتی و محلی و دسرهای ارومیه ای آشنا می کنیم. در ادامه با نام غذاهای ارومیه آشنا خواهید شد.
معرفی غذاهای محلی ارومیه
ارومیه یکی از شهرهای شمال غربی کشورمان ایران که دارای جاذبه های تاریخی و طبیعی بسیار زیادی می باشد، این شهر تاریخی علاوه بر جاذبه های دیدنی بسیار زیادی که دارد، دارای غذاهای متنوع محلی ارومیه می باشد، که دارای طعم و مزه بی نهایت عالی هستند، که گردشگران و مسافرانی که به این شهر سفر می کتتد، این غذاهای محلی را امتحان کرده و از آن لذت می برند، در این مقاله آس چارتر سعی دارد به معرفی خوشمزه ترین غذاهای محلی ارومیه بپردازد تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
گوزلمه
گوزلمه نوعی غذاست که به سادگی طبخ می شود، در پخت این غذا از ماست چکیده،
تخم مرغ، سیر، روغن و ادویه جات مانند: نمک،فلفل،زردچوبه استفاده می شود.
بسته به سلیقه هر فرد می تواند از گردوی خردشده، آویشن و نعنا داغ نیز
در پخت این غذا استفاده کند، این غذا باید با نان سرو شود.
ارومیه خورش
ارومیه خورش (خورشت) است که از گوشت، لوبیا سفید یا چیتی، پیاز، بادمجان،گوجه فرنگی، غوره و ادویه جات تهیه می شود.این غذا به خوراک لوبیا شباهت دارد.
خورش کنگر
از خورش های سنتی ارومیه خورش کنگر است که با گیاه کنگر طبخ می شود.
کنگر را جدا سرخ می کنیم و بعد پیازداغ را با گوشت تفت داده و کنگر و ادویه و
آب را به آن اضافه می کنیم، بعد از سی دقیقه رب گوجه، لیموی خشک شده و
غوره را افزوده و منتظر می مانیم تا خورش جا بیوفتد.
شورجه ارومیه
از دیگر غذاهای ارومیه شورجه است که ازاین غذا هم به عنوان پیش غذا و هم
به عنوان غذای اصلی استفاده می شود.
مواد اولیه این غذا ماست سفید، تخم مرغ، پیازداغ، گوشت و نشاسته ذرت است
که می توانید این غذا را هم با برنج و هم بدون برنج میل کنید.
یتیمچه
یتیمچه غذایی است که در اکثر نقاط کشور طبخ می شود و به دلیل نبود گوشت
به آن یتیمچه می گویند. برای طبخ این غذا از بادمجان، گوجه فرنگی، پیاز،سیر،
فلفل دلمه ای، ادویه استفاده می کنند.
پیشنهاد می شود این خوراک دلچسب را به همراه نان گرم و
سبزی خوردن و دوغ میل کنید.
کوفته مرغ
یکی دیگر از غذاهای لذیذ ارومیه کوفته مرغ است که در طبخ این غذا
به جای گوشت قرمز از فیله مرغ، سبزی، لپه، ادویه، تخم مرغ، پیازداغ، گردو و آرد
استفاده می شود.
گیزاتما
نوعی غدای گیاهی است که بدون گوشت است و همراه با نان سرو می شود.
برای تهیه این غذا تنها به مقداری بادمجان، کدو، سیب زمینی، گوجه فرنگی، فلفل سبز، سیر و چاشنی های معمول نیاز دارید. برخی نیز در این غذا از هویج نیز استفاده می کنند.
تمامی این مواد را باید سرخ کرده و سپس در سس باهم ترکیب کنید.
در زبان ترکی گیزاتما به معنی سرخ کردنی است.
دلمه برگ مو
آذری ها بهترین دلمه برگ مو را طبخ می کنند.
این غذا در جای جای ایران به شکل های گوناگون درست می شود. اهالی ارومیه این غذا را با برگ مو، لپه، بلغور گندم، برنج و سبزی ها و ادویه جات مناسب تهیه می کنند.
گشنیز کباب
یکی از کباب های سنتی ارومیه گشنیز کباب است که یک نوع کوفته سنتی آذری محسوب می شود که آذری ها آن را با پیاز، لپه، تخم مرغ، گشنیز، گوشت چرخ کرده، آرد سفید، لیمو عمانی و ادویه جات مختلف درست می کنند. این غذا را به دلخواه می توانید با نان یا برنج نوش جان کنید.
یرالما کبابی (یئر آلما کبابی ، سیب زمینی تنوری)
یرالما کبابی یا سیب زمینی تنوری از ساندویچ های لذیذ شهر ارومیه است که غذایی بسیار سالم و کامل به شمار می رود. این غذای خوشمزه به همراه نان سنگگ برشته در تنور پخنه شده و به همراه سبزیجات و دوغ محلی سرو می شود که به دلیل قیمت مناسب آن همه اقشار جامعه می توانند طعم آن را بچشند
دلمه کلم
دلمه کلم هم مانند دلمه برگ مو از غذاهای معروف خطه آذربایجان است که برای تهیه آن از کلم، گوشت چرخ کرده، برنج، لپه، سماق، آب غوره یا سرکه، سبزی و ادویه های مختلف استفاده می کنند. در شهر ارومیه هر چه دلمه کوچک تر باشد نشان از هنر مندی و کدبانو گری آشپز آن است. بر اساس ذائقه تان می توانید از آب سماق، سرکه یا شیره انگور استفاده کنید.
گندله قوورماسی (خوراک تره کوهی)
این غذا یکی از غذاهای محلی ارومیه است که در واقع یک نوع املت است که با استفاده از سبزی گندله تهیه شده و با نان خورده می شود. سبزی گندله از خانواده تره فرنگی است و معمولا در نواحی کوهستانی ایران رشد می کند و خواص زیادی دارد. برای درست کردن این غذا از تخم مرغ و تره کوهی استفاد می شود.
سوپ بلغور(یارما شورباسی)
این غذا از غذاهای اصیل آذربایجان است که نوعی سوپ است که در آن از پیاز، سیب زمینی، لوبیا قرمز، بلغور، گوجه فرنگی، نخود و مرزه استفاده می شود و می توانید برای خوش طعم شدن این سوپ از لیموترش استفاده کنید.
آش دوغ (آیران آشی)
آش دوغ در این استان از قدیم طبخ می شده است. برای طبخ این آش از نخود، تره، جعفری، شوید، برنج، دوغ و سیر استفاده می کنند، و در آن مقدار زیادی سیر اضافه می شود که بر اساس ذائقه می تواند زیاد یا کم شود.
آش کلم (یرتخلی یا تورشولی آش)
این آش با طعمی ترش و شیرین یکی دیگر از غذاهای محلی ارومیه است که با استفاده از بلغور گندم، برنج، سبزیجات تازه، گوجه فرنگی و نخود پخته می شود.
بسیاری از آشپزهای ماهر با ریختن کمی رب گوجه فرنگی رنگ و بوی این غذا را منحصر بفرد تر می کنند.
باستیخ (لوازانک ، باسلق)
نوعی راحت الحلقوم است که با استفاده از شیره انگور تهیه می شود.
درست کردن این شیرینی به علاوه بر حوصله به قدرت بدنی و زور بازو نیازمند است.
این دسر خوش عطر را با استفاده از هل، نشاسته، شیره انگور، گلاب، مغز گردو و گلبرگ گل محمدی درست می کنند.
کاچی (قویماخ ، قیماق)
کاچی یکی از غذاهای مقوی خطه آذربایجان است که در شهر های دیگر هم طبخ می شود.
در تهیه کاچی از آرد، شیره انگور، گردو و روغن حیوانی استفاده می شود.
از آنجایی که کاچی غذایی مقوی است به عنوان اولین وعوه غذایی زنی که زایمان کرده استفاده می شود، همچنین در روز اول ازدواج برای عروس و داماد ها به عنوان صبحانه می برند.
حلوای هویج (هویج حلواسه)
این دسر عالی با ترکیب مقداری هویج، شکر، گلاب، شیره انگور، مغز گردو و پودر هل تهیه می شود که این حلوا عطر و طعم خاصی دارد که در فهرست غداهای محبوب ارومیه قرار گرفته است.
حلوا اوماج
این حلوا که نوعی حلوای سنتی است با آرد، روغن حیوانی، شیره انگور، گلاب یا عرق بادرنجبویه و زردچوبه پخته می شود که این حلوا را می توانید با یک فنجان چای زعفرانی گرم و خوش عطر نوش جان کنید و لذت ببرید.
سوجوق
سوجوق یا باسلوق یکی از شیرینی های سنتی و محلی ارومیه است که برای درست کردن آن تنها به مقداری نشاسته، شیره انگور، گلاب، مغزگردو، هل و دیگر ادویه ها احتیاج دارید.
این مواد را باهم ترکیب می کنند تا به شکل خمیر دربیاید سپس بین خمیر را با انواع مغز آجیل پر می کنند و به شکل لوله های باریک درمی آورند و هنگام سرو آن را با پودر کنجد یا پودر نارگیل تزئین می کنند.
حلوا نثار
از حلواهای معروف ارومیه که با آرد، روغن، زعفران، هل، گلاب و نثار(پودر قند)
تهیه می شود.
این حلوا را در ماه محرم وصفر و رمضان به عنوان نظری پخش می کنند.
نقل ارومیه
اگر بخواهیم یک لیست از بهترین سوغات ارومیه تهیه کنیم بی شک نقل ارومیه گزینه اول است. نقل ها در طعم های مختلف مثل: نقل بیدمشکی، زعفرانی، وانیلی، گل محمدی و… دارند و بیشتر آنها از مغز بادام یا گردو تشکیل شده اند.
حلوای گردویی
اگر طبع سردی دارید پیشنهاد می کنیم این حلوا را امتحان کنید.
این دسر خوشمزه از گردوی ریز شده، آرد گندم سبوس دار، روغن محلی و شیره انگور تهیه می شود که بسیار دسر انرژی زایی است.
انواع عرقیجات
وقتی اسم عرقیجات می آید ناخودآگاه بفکرشهر کاشان می افتیم، البته که کیفیت عرقیجات این شهر زبانزده است اما باید بدانید در شهر ارومیه می توانید عرق بیدمشک و بادرنجبویه را با بهترین کیفیت تهیه کنید.
نان های سنتی ارومیه
از دیگر خوشمزه های این شهر می توان به نان های سنتی آن اشاره کرد که انواع مختلف دارد مثل: تنوره چره، یخاچره، ارده، جزلاچره و تاواچره اشاره کرد.
انواع ترشی و مربا
ترشی و مربا خوراکیهایی هستند که آنها را می توان در بیشتر شهرهای ایران پیدا کرد اما اگر به شهر ارومیه رفتید حتما انواع مرباهای سیب، به ، آلبالو، گیلاس ، زردآلو، انجیر، توت، هویج، توت فرنگی و گل محمدی را امتحان کنید.همچنین انواع ترشیهای لیته یا هفت بیجار را نیز امتحان کنید.