جاذبه هامجله

رصد خانه مراغه کجاست؟

ستارگان و کهکشان ها یکی از علوم کشف شده و شگفتی هایی بودند که در دوران قدیم به میان آمد. دانشمندان زیادی در پی کشف حقایقی درباره این علوم و گسترش آن بودند. خیلی از افراد علاقه مند به کسب این دانش می پرداختند و به کشف مسائل مختلف در این زمینه علاقه داشتند. بهترین رصد خانه ها از جمله مکان هایی بودند که برای این علوم مورد استفاده قرار می گرفت. رصد خانه مراغه یکی از مهم ترین رصد خانه های دوره ایلخانی بود که دانشمندان بزرگی در ان مشغول بودند. بسیاری از علوم مربوط به ستاره شناسی و صورت های فلکی در این رصد خانه کشف و دیده شده است. علمای زیادی روز ها و ساعت های عمر خود را بر روی کشف مسائل مربوطه گذاشته اند. در زمان های گذشته ستارگان در بین مردم دارای داستان ها و افسانه هایی بودند که خیلی از آن ها امروزه جزو خرافات محسوب می شود. اما نقش مهمی در زندگی افراد و انجام کار ها داشت. رصد خانه مراغه امروز جزو بزرگ ترین رصد خانه های جهان محسوب می شدند. آثار و بنا های زیادی در زمان حمله مغول ها از بین رفت. زیرا این طایفه نسبت به علم و فرهنگی که دانشمندان به دست می آوردند بدبین بوده و معتقد بودند باید از بین برود. اما این رصد خانه از جمله بنا هایی بود که از بین نرفت. دلیل آن هم علاقه مند کردن هلاکو خان  حاکم مغول به علوم ستاره شناسی توسط برخی از علمای این منطقه بود. البته امروزه این بنا تخریب شده و قسمت کوچکی از آن باقی مانده است. این رصد خانه در شمال غربی ایران قرار دارد و از زمان های قدیم تا به امروز جزو آثار ارزشمند کشور به حساب می آمد. در کنار تبریز شهر مراغه قرار دارد که در گذشته پایتخت سلسله ایلخانی بوده است. این شهر با ارومیه 158 کیلومتر فاصله دارد و از جمله شهر های بزرگ استان آذربایجان شرقی محسوب می شود. همچنین باید بدانید که مراغه زمانی به پایتخت نجوم کشور نیز معروف بوده است. شهر مراغه یکی از مکان هایی است که گردشگران بسیار کنجکاو بازدید از آن هستند. البته مراغه یکی از مقاصد اصلی گردشگران می باشد زیرا آثار و بنا های تاریخی و فرهنگی زیادی در این شهر وجود دارد. این رصد خانه در قسمت غربی مراغه قرار دارد، باید برای دیدن آن به سمت روستای طالب خان و حاجی کرد بروید.

آس چارتر به شما کمک میکند در کمترین زمان بهترین و ارزان ترین بلیط را تهیه کنید  برای دریافت بلیط ارومیه کلیک کنید

جاذبه های ارومیه,جاذبه های تاریخی ارومیه,مکان های دیدنی ارومیه

سازنده رصد خانه مراغه

دانشمند بزرگ ایران خواجه نصیر الدین طوسی بیش تر از هر کسی در ساخت رصد خانه مراغه نقش داشته است. این دانشمند بر اکثر علوم زمان خود مسلط بود و اطلاعات علمی زیادی داشت. اما درباره ساخت رصد خانه روایات مختلفی وجود دارد. دو روایت در این بین از همه معروف تر است اولین روایت درباره یکی از خاقان های مغول است که به علم ستاره شناسی علاقه مند بود. او قصد داشت رصد خانه ای در کشور چین بر پا کند که از آشنایان تعریف خواجه نصیر الدین طوسی دانشمند بزرگ ایرانی را شنید و به ایران سفر کرد. رواست دوم ساخت رصد خانه را مستقیماً به خواجه نصیر الدین طوسی نسبت می دهد. در زمان مغول خیلی از دانشمندان و ستاره شناسان ایران کشته و یا مهاجرت کرده بودند. احداث رصد خانه باعث می شد تا دانشمندان باقی مانده به کشور برگردند. خواجه نصیر با دادن وعده این که از روس علم ستاره شناسی خواهند توانست وقایع را قبل از وقوع تشخیص دهند هلاکو خان را ترغیب به ساخت رصد خانه نمود. این رصد خانه یکی از مهم ترین جاذبه های ارومیه محسوب می شود.

مهم ترین رصد خانه های دوره ایلخانی,جاذبه های ارومیه,جاذبه های تاریخی ارومیه

ویژگی های رصد خانه مراغه

رصد خانه مراغه بر روی تپه بلندی قرار دارد که چشم انداز زیبایی از آن جا می توان به سمت طبیعت و دریاچه ارومیه داشت. این رصد خانه دارای 6 اتاق مجزا و دیوار های برج به ضخامت 80 سانتی متر است. فضای داخلی برج از متریال مخصوص آن منطقه استفاده شده است متریالی مانند قلوه سنگ، سنگ های شکسته و… در قسمتی از آن نوعی طاق ساخته شده با متریال کاشی دیده می شود. رصد خانه در کنار خود دو اتاق برای استراحت و کتاب خانه دارد؛ فضا هایی نیز برای نماز خواندن، کارگاه های آموزشی و… نیز وجود دارد. در این بین غار هایی نیز دیده می شود که از جمله عجایب این رصد خانه است و حس کنجکاوی را در افراد بیدار می کند. این غار ها به فضا های زیر زمین دسترسی دارند. امروز از این رصد خانه نمی توان برای ستاره شناسی و نجوم استفاده نمود اما توانسته است اطلاعات زیادی را از یک رصد خانه بزرگ در اختیار کارشناسان و دانشمندان بگذارد.  اما به طور کلی، همین سالانه گردشگران زیادی به این مکان های دیدنی ارومیه سفر می کنند.

جاذبه های ارومیه,جاذبه های تاریخی ارومیه,مکان های دیدنی ارومیه

نحوه اداره رصد خانه مراغه

این رصد خانه بزرگ بسیار در بین گردشگران محبوب شده و تعریف آن را نزد دوستان و آشنایان خود برده اند. این موضوع باعث شده تا افراد زیادی به مراغه برای دیدن این رصد خانه معروف بروند. دانشمندانی که در زمان گذشته در این رصد خانه مشغول مطالعه و آموزش و یادگیری بودند از کشور های مختلف و با دین و مذهب های متفاوت با یکدیگر بوده اند. دانشمندانی مانند علامه قطب الدین فخرایی، علی بن محمود نجم الدین الاسطرلابی، محی الدین مغری و… در این رصد خانه مشغول بوده اند. برخی از این دانشمندان که از دانش و علم کافی برخوردار هستند دستمزدی از خواجه نصیر الدین طوسی دریافت می کردند و همین موضوع بهانه ای برای ماندگاری آن ها می شد. هر دانشمندی با توجه به سطح علمی که داشت و میزان وظایفی که به او محول می شد مقدار مشخصی دستمزد دریافت می کرد.

جاذبه های ارومیه,جاذبه های تاریخی ارومیه,مکان های دیدنی ارومیه

ساعت کاری رصد خانه مراغه

اگر قصد داشتید برای دیدن رصد خانه مراغه مراجعه کنید باید بدانید که ساعت بازدید این مکان از 9 صبح شروع شده و تا 17 بعد از ظهر ادامه دارد. برای بازدید از رصد خانه می بایست مبلغی را در ابتدا پرداخت کنید،  این مبلغ ممکن است برای افرادی که از داخل کشور مراجعه می کنند و یا افرادی که از خارج از کشور برای بازدید آمده اند متفاوت باشد. اگر زمانی به نزدیکی این شهر سفر کردید توصیه می کنیم تا حتماً به دیدن این بنای تاریخی که نشان دهنده علم و فرهنگ ایران در زمان های قدیم است بروید. پیشنهاد می شود، حتما به این جاذبه های تاریخی ارومیه سر بزنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا