شهر ایلام درحصار ارتفاعات جنگلی و واقع شده و آب و هوایی کوهستانی و بهاری دارد. ایلام با کشور عراق مرز مشترکی دارد. از جاذبه های دیدنی ایلام می توان به رودخانه سیمره، طاق شیرین و فرهاد می باشد.علاوه بر جاذبه های دیدنی ایلام، پر از آثار تاریخی، سوغاتی های ایلام خوردنی و صنایع دستی می باشد. سالانه گردشگران زیادی از این شهر زیبا و کوهستانی دیدن می کنند .
روغن حیوانی ایلام
روغن حیوانی شامل مقادیر بسیار فراوانی از ویتامین دی، ویتامین آ و ویتامین کا می باشد، این ویتامین به تقویت سیستم ایمنی کمک می کند. یکی از سوغاتی های ایلام کره ی حیوانی می باشد. در ایلام کمی طرز تهیه روغن و یا کره ی حیوانی متفاوت می باشد. یکی از روش های سنتی این کره ها ابتدا شیر تازه را به ماست تبدیل کرده و سپس از ماست تهیه شده دوغ درست می کنند و آن را درون مشک می ریزند. مشک را به قدری تکان می دهند که گویچه های روغنی به صورت کره به یکدیگر می چسبند. و بعد از آن کره را از دوغ جدا کرده و آن را روی حرارت شعله قرار می دهند. تا به خلوص کامل رسیده تا ناخالصی و دوغ باقیمانده ی آن تبخیر شود و به این روش کره حیوانی را تولید می کنند. از فواید روغن حیوانی می توان به کاهش التهاب روده، بهبود سلامت، درمان یبوست، تقویت استخوان ها، کاهش وزن، جلوگیری از سرطان، کمک به درمان سوختگی، تقویت چشم، درمان سرفه، افزایش انرژی بدن، درمان سرفه اشاره کرد.
عسل کوهی ایلام
این عسل در دامنه های کوهپایه ای و کوهستانی ایلام برداشت می شود. کوهستان های ایلام به خاطر پوشش متنوع گیاهان دارویی و شهد زا بستری مناسب برای زنبور ها می باشد. عسل کوهی ایلام برخلاف تمامی عسل ها خاصیت دارویی دارد کهه مزه اش کمی تند می باشد این عسل به خاطر قیمت مناسب و به صرفه ای که دارد. برای تمامی قشر مناسب می باشد و تمامی افراد می توانند حتی برای سوغاتی این عسل کوهی را ببرند. همچنین عسل کوهی در تقویت سیستم ایمنی و حفظ سلامت بدن بسیار موثر می باشد. همچنین عسل کوهی یک داروی طبیعی و خدادادی می باشد که برای بسیاری از بیماری ها همانند یبوست، زخم معده، سوزش سر دل، نفخ معده و حالت تهوع مناسب می باشد.
نان محلی ساجی ایلام
یکی از سوغاتی های ایلام، نان ساجی می باشد. نان ساجی نانی نازک رنگ می باشد که رنگ و عطر زیبایی به سفره های مردم می دهد و سرشار از مواد مغذی می باشد. طرز تهیه نان ساجی یکی از کار های روزانه روستاییان استان ایلام می باشد. این نان دارای نمک و مقداری خمیر مایه می باشد. که نان مورد علاقه مردمان بومی ایلام و گردشگران می باشد.
شیرینی کاک ایلام
شیرینی کاک یکی از محبوب ترین شیرینی ها در بین کل مردم ایلام می باشد که مشابه آن در شیراز هم پخته می شود. سوغات معروف ایلام با اینکه بین مردم خیلی شناخته شده نیست، اما شیرینی کاک مورداستقبال بسیاری از گردشگران قرار گرفته است. شیرینی کاک ایلام از لایه های نازک و ظریف خمیر کاک به همراه دارچین، پودر قند، هل و پودر بادام را تشکیل می دهد. تاریخچه ی شیرینی کاک بر می گردد به حدود یک قرن پیش که ایلام و کرمانشاه، از سال های دور به تهیه و طبخ شیرینی کاک مشغول بودند.
ترخینه ایلام
قدمت این غذای نیمه آماده برمی گردد به دوران زمخشری ادیب برجسته و زبان شناس ایران، که حدود یک قرن پیش از ترخینه در لغت نامه اش نوشت. این آش با مایع ترخینه از ترکیب بلغور، سبزی پخته، دوغ و تیغ دوراب کوهی حبوباتی نظیر لوبیا، نخود، سبزی آش پخته می شود که در بعضی از مناطق به آن پیاز سرخ شده و بادمجان هم اضافه می کنند. آش ترخینه یکی از خوشمزه و سنتی ترین آش های ایران به شمار می رود، که به دلیل طعم فوق العاده خوش مزه آن دارای خواص بسیااری همچون: درمان کم خونی شدید، تقویت عضلات بدن، منبع انرژی، حفظ سلامت دندان ها و استخوان های بدن، بهبود بینایی و تقویت عمومی عضلات بدن می باشد. این غذا به دلیل خواص زیادی که دارد فقط در سوریه، ارمنستان، ترکیه و بخش هایی از عراق و مصر هم مردم ترخینه را دوست دارند.
بژی برساق ایلام
بژی به معنای زندگی کن می باشد. یکی از اصطلاح مردم ایلام وقتی می خواهند بژی ساق بخورند این است که از زندگی لذت ببر یا در لحظه زندگی کن زیرا به قدری این شیرینی خوشمزه می باشد که حتی اگر شما هم یک بار از این شیرینی بخورید عاشق آن لحظه ای می شوید که دارید این شیرینی لذیذ را امتحان می کنید. بژی برساق نوعی شیرینی لوله ای شک می باشد که بیشتر در شهر های ایلام، کرمانشاه و کردستان تهیه می شود. در ترکیب این شیرینی خوشمزه و پر طرفدار از آرد گندم و روغن استفاده می شود.
کله کنجی ایلام
یک نوع حلوای کنجدی خوشمزه می باشد که جز معروف ترین سوغات ایلام به شمار می رود. کله کنجی یک نوع حلوای متفاوت شیرین می باشد که با استفاده ازخرما و کنجد تهیه می شود. در تهیه کله کنجی شما باید با استفاده از کند در درون وسیله ای به نام چالگ میه کت آن را بکوبید. در اینجا باید مواد له شده روی حرارت شعله حدود پنج دقیقه نگه داریم. در این حین دوباره مواد روی شعله را چند بار با چرخ گوشت چرخ کرده. حلا خرمارا به مواد تف داده و له شده اضافه کنید.حال کله کنجی شما آماده می باشد. پیشنهاد می کنیم این شیرینی خوشمزه را حتما در شهر ایلام تست کنید.
برنج عنبر بو ایلام
برنج عنبر بو یکی از برنج های اصیل در سوغات استان ایلام و خوزستان می باشد. این برنج دارای عطر و بو ی بسیار بی نظیر می باشد. که دارای طبع بسیار گرمی می باشد. این برنج دارای دانه های کوتاه همانند برنج ایرانی می باشد، که همچنین برای پخت آب بسیار کمتری می خواهد. یکی از عوامل تاثیر گذار در کیفیت برنج، خاک آن می باشد. پیشنهاد می شود برای یک بار هم که شده، از این برنج استفاده کنید.